Gå til innhold
Bano

Austevoll pleie- og omsorgssenter – Storebø

Austevoll pleie- og omsorgssenter har nå installert Bano-baderom i sine fasiliteter. Vi har snakket med Trude Bjånesøy, som er Kvalitets- og Driftskoordinator på Austevoll, om deres erfaringer med de nye baderommene.

Ved at brukerne kan være mer selvstendige, blir også arbeidshverdagen for de ansatte mye lettere. – Trude Bjånesøy, Kvalitets- og Driftskoordinator

Kommunen har totalt 11 omsorgsleiligheter som har fått installert Bano baderomsløsninger – noe de er svært fornøyde med. Bjånesøy forteller at de nå opplever en mer selvstendig hverdag der beboerne i større grad kan klare seg selv enn tidligere. Å opprettholde selvstendighet er avgjørende for å ivareta den enkeltes verdighet, spesielt når det gjelder behovet for assistanse i intime situasjoner som et baderomsbesøk er. 

Close up of woman with Bano washbasin
Illustrasjonsbilde av Bano

En ny hverdag med mange funksjonelle løsninger 

“Det kan være litt uvant med så mange nye funksjoner og løsninger, men de fleste lærte seg det raskt og ble fort trygge. Nå har alle en mye mer selvstendig hverdag til fordel for både beboere og pleiere”, forteller Bjånesøy. 

Hvert baderom kan skreddersys for å finne løsninger som er tilpasset det enkelte behov. Austevoll pleie- og omsorgssenter har foretatt en rekke valg for å optimalisere deres bad. Her er noen av valgene de har gått for: 

De har valgt toaletter som er vendbare. Bano vendbart toalett kan dreies 290 grader, slik at man kan komme til fra begge sider med rullestol. På denne måten kan de vende seg mot vasken og vaske hendene direkte etter toalettbesøket, uten å måtte ta på hjelpemidler. Dette gjør toalettbesøket mer hygienisk. 

Det vendbare toalettet er også nyttig ved dusjing og stell, siden det også fungerer som dusjstol. På denne måten blir det færre forflytninger på baderommet, noe som også reduserer antall fall og skader. Vi har også skrevet en artikkel om hvordan redusert antall forflytninger reduserer antall skader, den kan du lese her.

Deres Bano-toalett er også utstyrt med spyl- og tørkefunksjon, noe beboerne har stor nytte av. På denne måten trenger de ikke lenger assistanse etter toalettbesøket. 

De har også valgt servanter som er utstyrt med integrerte støttehåndtak, noe som gir godt grep og trygg støtte for beboerne. Vasken kan også heves og senkes, slik at man kommer helt inntil vasken med rullestol, og man kan bruke vasken som ekstra støtte når man står eller reiser seg. 

Økt selvstendighet, til fordel for både pasient og pleier

Ved at beboerne kan være mer selvstendige, blir også arbeidshverdagen for de ansatte mye lettere. I situasjoner der assistanse er nødvendig går nå samarbeidet mellom dem mye enklere. Det blir færre tunge løft og enklere tilgang til pasientene på baderommene, som tradisjonelt har vært trange og krevende. Dette er selvsagt med på å spare helsen til de ansatte. 

Smidig prosess

Så hvordan var det å få Bano-konseptet installert? Prosessen med å installere Bano-badene har gått smidig, forteller Trude, og hun opplevde at hadde et godt samarbeid med Bano underveis i prosessen. 

Ønsker du å lære mer om Bano-konseptet og hvilke muligheter som finnes for ditt prosjekt, så ta gjerne kontakt. Våre dyktige ansatte vil være tilgjengelig for å bistå deg i prosessen.