Gå til innhold
Bano

Per Halvor Lunde – Forflytningsspesialist

Vi har tatt en prat med forflytningsspesialist Per Halvor Lunde, om Bano Vendbart Toalett og hvordan toalettet er med på å redusere antall skader for både pasienter og helsepersonell. Han er også en av dem som har vært med på å utvikle Bano-konseptet fra starten av.

Per Halvor Lunde har bakgrunn som pleiepersonell, har en mastergrad i fysioterapi, han er spesialist innen forebyggende arbeid og ergonomi, og han er også forfatter av boken «Forflytningskunnskap» – blant annet. Han har er kjent som en pådriver innen utvikling av hjelpemidler for helsesektoren de siste 20 årene. Det sier seg selv at Lunde har skaffet seg bred kunnskap og erfaring med toalettbesøk for pasienter i alle kategorier, samt de involverte risikoene.

En revolusjon innenfor helse og omsorg

Da Lunde først hørte om ideen og så det vendbare toalettet fra Bano, var hans første reaksjon – «Utrolig!». Han forklarer at det er en betraktelig risiko knyttet til toalettbesøk for de med nedsatt funksjonsevne. Enten det er enkeltpersoner rammet av slag, demens, synshemming eller andre fysiske handikap.

Spesialisten sier: «Baderom har ofte manglende grepemuligheter. Usikre holdepunkter som vasker uten steder å gripe, svake dusjstenger og glatte gulv bidrar alle til å gjøre et toalettbesøk risikabelt. Derfor er det nettopp her mange av ulykkene skjer. Det er akkurat dette problemet Bano ønsket å adressere, og resultatet ble da Bano Vendbarte Toalett«.

Bano Vendbart Toalett er rett og slett en revolusjon innenfor helse og omsorg! Det bør været et krav på institusjoner. – Per Halvor Lunde, Forflytningsspesialist

«Bano Vendbart Toalett legger til rette for at det blir færre forflytninger. Dermed reduseres risikoen for ulykker. Dette gjøres ved at man vender setet enkelt dit du har behov for, samtidig som du får hjelp til å komme opp og ned på toalettsetet. Dette med den elektriske hev- og senkemekanismen», fortsetter forflytningsspesialisten.

Han forklarer at det vendbare toalettet også gjør at pasienter i de fleste tilfeller kan klare seg uten helsepersonell. «Evnen til å kunne ta vare på seg selv gjenoppretter også livsglede og verdighet. I tillegg føles det godt å opprettholde privatlivet i en intim situasjon, noe vi alle lett kan forstå viktigheten av.»

Sykefraværet vil minske, og jobbtilfredsheten vil øke

Per Halvor Lunde peker også på et annet viktig poeng ved Bano-konseptet. «Det sparer helsen til helsepersonell, ettersom toalettbesøk innebærer mange tunge løft, arbeid i ubekvemme stillinger og utfordrende oppgaver med pasienter i de mest intime situasjonene. Med mindre belastning på ansatte, vil sykefraværet minske, og jobbtilfredsheten vil øke.»

«Det at det nå finnes en løsning på disse utfordringene, vil kunne fullstendig omdefinere arbeidsbelastningene for personalet og funksjonsmulighetene for pasienten. En vinn-vinn-situasjon for begge parter», avslutter Per Halvor.

Derfor mener Per Halvor at regulerbare hjelpemidler, slik som Bano Vendbart Toalett, bør være et krav til helseinstitusjonene. På denne måten vil man kunne redusere antall ulykker og skader blant pasientene, men også samtidig ivareta helsen til de ansatte!