Djupängens aldershjem | Hammarö kommune, Sverige
Da Djupängens aldershjem i Hammarö kommune, Sverige, skulle bygge et nytt sykehjem, var det avgjørende å inkludere de ansatte i prosessen. Dette sikret at de kunne skape et hjem som ivaretar både de ansattes helse og arbeidshverdag, samtidig som beboernes behov ble satt i fokus.
I denne artikkelen kan du se nærmere på fremgangsmåten bak det nye aldershjemmet, bli med på omvisning og lese hvordan hverdagen har blitt endret for både pleiere og beboere.
De ansatte ønsket Bano-baderomskonsept
For å få innsikt i prosessen har vi snakket med Ulrica Björkman, enhetsleder ved Djupängens aldershjem. Hun forteller at før byggingen av det nye aldershjemmet ble prosjektet lagt ut på anbud. Blant de innkomne anbudene ble Bano valgt ut for å sette opp et demo-baderom med våre løsninger.
Deretter fikk de ansatte muligheten til å prøve de ulike baderommene og gi tilbakemeldinger om hva som fungerte godt og hvilke behov de hadde. Dette bidro til at de ansatte ble hørt og fikk påvirkningskraft i utformingen av sin egen arbeidshverdag. Pleiepersonellet besitter også viktig kunnskap om beboernes utfordringer, noe som ytterligere sikret at deres behov også ble ivaretatt, og valget falt på Bano.
Vi er selvsagt stolte over at de ansatte og ledelsen hos Djupängens aldershjem valgte Bano, spesielt etter at de faktisk bygget og testet vårt konsept før avgjørelsen ble tatt.
Vil du lese mer om Bano vendbart toalett og hvordan det fungerer? Det kan du gjøre her.
Djupängens – et topp moderne aldershjem
Oppdag et høyteknologisk aldershjem som setter de ansatte og beboernes behov, velvære og sikkerhet i sentrum. Djupängens aldershjem åpnet høsten 2020 og har hele 121 rom, utstyrt med Bano-baderom – et prosjekt av betydelig størrelse.
Aldershjemmet har innbydende oppholdsrom i behagelige farger, samt sosiale soner som inkluderer oppholdsrom med kjøkken og bibliotek. Utearealene er lett tilgjengelige fra flere sider og er anlagt med blomster, trivelige sittegrupper og gangstier med varmekabler. Dette gjør det mulig for beboerne å nyte uteområdene, selv om vinteren, noe som gir dem mulighet til å få frisk luft og mosjon året rundt.
Nederst i artikkelen kan du se en film med en full omvisning, og få et innblikk i hvordan de har tenkt for å gi beboerne best mulig livskvalitet.
Bano-badene ved Djupängen
De har valgt å installere følgende baderomsløsninger:
- Servant som kan heves og senkes manuelt
- Servent med to integrerte støttehåndtak
- Bano vendbart toalett med elektrisk heve- og senkefunksjon
- Bano standard høyskap med støttehåndtak
- Bano dusjsete som kan foldes opp uten armstøtter
- Bano dusjstang
- Bano L-formet støttehåndtak
- Bano enkle hengekroker
- Bano baderomshylle
- Bano støttehåndtak for skap
- Bano vegghengt toalettbørste
Her kan du se nærmere på alle våre produkter som kan skreddersys til deres behov.
Hvordan fungerer dette i praksis?
Baderommet er gjennomgående utstyrt med trygge håndtak for godt grep og et eget dusjsete. “Beboerne har nå muligheten til å leve et mer selvstendig liv takket være Bano-konseptet. De kan i større grad klare seg med mindre assistanse, spesielt med tanke på at dusjsetene gir dem mer selvstendighet,» forklarer Ulrica.
I tillegg kan toalettet heves og senkes, noe som gjør det lettere for beboerne å komme seg på og av toalettet, samtidig som det avlaster de ansatte fra tunge løft. Selv om de fortsatt trenger hjelp fra personalet, er det blitt enklere for pleierne å assistere beboerne.
Det er også lettere for de som bruker hjelpemidler å komme tett inntil toalettet, ettersom både toalettet og vasken kan justeres i høyden. Dette gir tilstrekkelig benplass under vasken slik at beboerne kan vaske hendene komfortabelt.
En ny hverdag
Vi spør Ulrica om de ansatte er fornøyde med Bano-konseptet og hva som har vært mest fordelaktig for dem.
Ulrica sier; “det er en stor fordel at baderommene kan tilpasses den enkelte, ettersom dagsformen kan variere, og nye beboere kommer inn. Både vasken og det vendbare toalettet kan justeres i høyden, noe som gagner både beboere og pleiere. Dette var helt avgjørende for valget av Bano”
Hun forteller også at de ansatte har vært svært positive. Overgangen fra et 40 år gammelt sykehjem til et moderne hjem fullt av hjelpemidler har vært betydelig. Det beste for personalet er at de kan justere høyden og få gode grep når de hjelper beboerne. “Vi har faktisk sett en økning i trivsel blant de ansatte, og vi har mindre sykefravær enn tidligere!”
Dette påvirker arbeidsmiljøet. Med lavere sykefravær og mer fornøyde ansatte er arbeidsmiljøet betydelig forbedret,» sier Ulrica.
Bli med inn og se selv
Bli med på en omvisning av aldershjemmet for å se de innovative løsningene og tankene bak både innredning, byggutforming og hjelpemidler. Dette er inspirerende og representerer eldreomsorg på sitt beste.
Bano-konseptet er også tilgjengelig for private hjem. Her kan du lese om hvordan Gunnar har fått installert et Bano-baderom etter en sykkelulykke.
Avslutningsvis spør vi om de vil anbefale Bano baderomskonsept til andre som vurderer å oppgradere eller bygge nye baderom på aldershjem. Svaret er veldig hyggelig å høre: «Vi vil absolutt anbefale Bano-konseptet til andre aldershjem! Vi er veldig fornøyde med det vi har.”